Sushi – japońskie danie na wiele okazji

Sushi – japońskie danie na wiele okazji

Nie lada ciekawostką jest to, że sushi jest daniem, które powstało zupełnie przez przypadek. W dawnych czasach surowe ryby przekładało się ryżem i zakopywało się w ziemi. W ten sposób ryby ulegały fermentacji i mogły przetrwać tak przez kilka miesięcy. Dzisiaj sushi jest prawdziwym fenomenem. To bohater wielu imprez okolicznościowych i eventów biznesowych. Sushi można podawać z wieloma dodatkami.

„Sushi” czyli kwaśny ryż

Sushi oznacza dosłownie kwaśny ryż. Chodzi dokładnie o to, że ugotowany ryż zostaje lekko skropiony octem, co nadaje mu dodatkowego smaku. Wszyscy, mówiąc o sushi, mają przed oczami surową rybę. Prawdą jest to, że tak naprawdę to ryż powinien być symbolem tego dania, które można przyrządzić na różne sposoby. Dzisiaj można tak naprawdę powiedzieć, że każdy kucharz ma swój sposób na to, aby przyrządzić to charakterystyczne japońskie danie, które dostępne jest także w Takushi Sushi Lublin. Wiele osób rezygnuje z jedzenia sushi, ponieważ nie umie obsługiwać się pałeczkami. Nikt nie jest zmuszony do tego, aby wprawnie się nimi posługiwać. Jeżeli jest taka potrzeba, można do tego wykorzystać widelczyki lub po prostu chwycić małe rolki w ręce.

Co warto wiedzieć o sushi?

Wśród najczęściej wykorzystywanych dodatków do sushi można wymienić sos sojowy. To dobra propozycja, która wymaga jednak odpowiedniego nałożenia. Nie powinno się całej rolki moczyć w tym brązowym sosie. Chodzi bowiem o to, że nori może bowiem być w tym momencie za słone, przez co smak całej potrawy nie będzie odpowiedni. Lepiej wziąć niewielkich rozmiarów łyżeczkę, aby sos sojowy nałożyć na ryż oraz inne dodatki, które znajdują się w środku.

Czy imbir należy spożywać razem z sushi? Tak. Może nie każdy jest sympatykiem marynowanego imbiru, ale warto docenić jego obecność. Chodzi bowiem o to, że właśnie dzięki niemu można liczyć na odświeżenie kubków smakowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności. Najpierw sushi. Dopiero potem jak zostanie ono skonsumowane, należy zjeść imbir. I tak na przemian, aby odkryć najlepszy smak sushi.

Czy sushi jest zdrowe?

Nie brakuje osób, które zadają sobie to zawiłe pytanie. Tak, jest to potrawa nie tylko zdrowa, ale także niskokaloryczna. Warto przede wszystkim wskazać na ryby, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich zadaniem jest wsparcie pracy serca, mózgu i narządu wzroku. Jest to ważne szczególnie dla tych osób, które są narażone na miażdżycę i choroby serca. Nie można również zapomnieć o tym, że dzięki takiej potrawie można liczyć również na wsparcie odporności, co jest ważne w podwyższonym okresie chorobowym (jesień i wiosna).

Dlaczego warto jeść sushi?

Po to, aby móc cieszyć się niesamowitym smakiem, którego nie jest w stanie zapewnić żadne inne danie. Nie każdy jest tego świadom, ale składniki zawarte w sushi mają właściwości antyoksydacyjne. Pomaga to neutralizować działanie szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Pewnie wiele osób ucieszy się z tego powodu, że sushi jest w stanie pozytywnie wpłynąć na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Jak więc widać, jest to prawdziwa radość nie tylko dla żołądka, ale także organizmu, dzięki czemu można poczuć się zdecydowanie lepiej.

Przy czym warto zachować umiar w jedzeniu sushi. Jeżeli ktoś przez kilka tygodni, dzień w dzień z rzędu będzie spożywał sushi, może wkrótce znudzić się tą potrawą. Nie o to przecież chodzi. Lepiej korzystać z takiej potrawy raz na jakiś czas, dzięki czemu będzie można jeszcze lepiej docenić wyjątkowość na talerzu.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij

O autorze

Specjalista w dziedzinie gotowania - skończyła szereg kursów i szkoleń, które pomogły jej rozwinąć swoją karierę. Z zawodu cukiernik, lecz lubi również gotować wytrawnie :)