Tort – najważniejszy punkt imprez okolicznościowych i firmowych

Tort – najważniejszy punkt imprez okolicznościowych i firmowych

Tort to „bogato zdobione ciasto deserowe, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą”. Taką definicję tego deseru można znaleźć w najpopularniejszej encyklopedii internetowej. Trzeba przyznać, że ciężko tak naprawdę wyobrazić sobie jakąkolwiek imprezę okolicznością i firmową bez udziału tego ciasta, które w dzisiejszych czasach musi nie tylko smakować, ale także odpowiednio wyglądać. Tego typu desery pozwalają cukiernikom na zaprezentowanie swoich talentów kulinarnych.

Z Włoch do Polski

Okazuje się, że słowa hymnu „z ziemi włoskiej do polskiej” mają różnorakie znaczenie, bowiem torty przywędrowały do Polski prosto z Włoch. „Torta” po włosku oznacza placek. W Polsce mówimy tort, który na ziemi polskiej pojawił się razem z Boną Sforzą, która poślubiła Zygmunta Starego. Od tamtego momentu torty zmieniły swój kształt, wygląd, smak. Piętnaście, dwadzieścia lat temu tortom, które były wykonywane na wesela, urodziny, imprezy firmowe, nikt nie poświęcał tak dużo czasu. Dzisiaj tego typu desery traktuje się jako kulminacyjny punkt spotkania, więc ich przygotowanie zajmuje od kilku do niekiedy nawet kilkunastu godzin. Istnieje możliwość zamówienia tortów w różnych smakach, np. żurawinowym, śliwkowym, tort Pavlova itd. Ciekawa oferta czeka na wszystkich na stronie https://www.williams.pl/oferta/torty.

Symbol dostatku i dobrobytu

W dawnych czasach utarło się przekonanie, że tort był symbolem dostatku i dobrobytu. To dlatego coraz częściej wykonywano go na różne imprezy. Przez wiele lat torty wykonywano w kształcie koła, co też stało się najbardziej uniwersalnym symbolem. Aczkolwiek, dzisiaj istnieje możliwość zamówienia tortów w różnych kształtach – w tym również wymyślne kształty zwierząt, figurek, budynków itd. Wystarczy tylko znaleźć uzdolnionego cukiernika, który będzie w stanie sprostać oczekiwaniom klientów. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia, a ta może w tym przypadku popuścić cugle. Cukiernicy prześcigają się bowiem w wymyślaniu coraz to bardziej fantazyjnych wzorów, które zachwycają jak prawdziwe dzieła sztuki.

Wierzenia związane z tortami

Obecność tortów na urodzinach, weselach traktowana jest jako rzecz naturalna. Czy każdy ma jednak świadomość tego, z jakimi dokładnie wierzeniami ma się do czynienia w tym przypadku?

Okazuje się, że w dawnych czasach sądzono, iż brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, co też szybko zakończy się rozwodem. Czy tak jest faktycznie? No cóż, krążą różne opinie. Skoro tort, to również świeczki, które przeznaczone są dla osób obchodzących urodziny. Zwyczaj palenia świeczek na torcie wziął się z Niemiec. Wierzono bowiem, że ogień kierujący się w stronę nieba razem z dymem, jest w stanie unieść życzenia i marzenia. W efekcie istnieje większa szansa na to, aby się one spełniły. O osobach, które w dawnych czasach zajmowały się wykonywaniem tortów, mówiono „tortarz”. Dzisiaj są to po prostu cukiernicy, którzy cieszą się dużą popularnością.

Różnorodność wykonania

Podstawą każdego tortu jest biszkopt, który przekłada się masą. Jaką? Wszystko tak naprawdę uzależnione jest od indywidualnych preferencji. Może być to masa czekoladowa, owocowa, frużelina itd. Dzisiaj można cieszyć się różnorodnością wykonania takich ciast, które na samym wierzchu (oprócz świeczek) mogą mieć figurki, które będą wykonane z masy cukrowej. Ważna jest polewa lub tynk, który stosuje się na wierzchu. Dzisiaj taką polewę zastygającą można dopasować kolorystycznie do upodobań solenizanta lub weselników, dzięki czemu tort prezentuje się efektywniej.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij

O autorze

Specjalista w dziedzinie gotowania - skończyła szereg kursów i szkoleń, które pomogły jej rozwinąć swoją karierę. Z zawodu cukiernik, lecz lubi również gotować wytrawnie :)